Organizare Nunta in pasi simpli

Iti doresti sa ai o nunta de vis, pe care sa o organizezi ca la carte chiar tu organizare nunta? 

Stim ca probabil ti se pare un proces lung, cu etape complexe care necesita mult timp pentru organizare. Acum fie vorba intre noi, daca ai cunostinte exacte despre cum se planifica efectiv nunta, iti va fi mult mai usor sa parcurgi toti pasii. 

Exact despre aceste lucruri este vorba in acest Ghid Organizare Nunta. Il poti considera un organizator de nunta digital :).

Aici am adunat toate cunostintele noastre in materie de organizare a nuntii si vrem sa impartasim viitorilor miri sfaturi utile. Dupa ce vei citi acest ghid, vei intelege mai bine in ce consta planificarea nuntii, care este ordinea prioritatilor si muuulte idei dragute de inspiratie.

Noi avem incredere in tine si stim ca te vei descurca de minunte in procesul de organizare a nuntii. Ai nevoie doar de informatie, rabdare si entuziasm. In rest, toate cele bune vor veni de la sine :).

Cuprins:

  1. Cine organizeaza Nunta ta?
  2. Cum sa iti planifici nunta pas cu pas?
  3. Reteta pentru organizarea eficienta a nuntii
  4. Bugetul pentru nunta. Cum il gestionezi eficient?
  5. O lista de 5 resurse gratuite pentru organizarea nuntii
  6. Sfaturi despre cum sa alegi fotograful
  7. Dansul mirilor – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari
  8. Cum sa distrezi invitatii la nunta?

Cine organizeaza nunta ta?

A venit momentul sa decizi cine se va ocupa de intreg procesul de organizare a nuntii.

Oare cine va avea privilegiul sa se ocupe de alegerea tuturor furnizorilor, cine va avea ocazia sa isi arate creativitatea si spiritul organizatoric?

In cazul in care nu ai deja un raspuns la aceasta intrebare, noi iti oferim doua solutii: 

– organizatorul de nunti ✍️

– tu si perechea ta ?

Si pentru ca ne place sa primesti toata informatia de care ai nevoie, ne-am gandit sa iti spunem care sunt avantajele pentru fiecare in parte.

Organizator de nunti

Iti vine in ajutor cu sfaturi care merita urmate in materie de trend-uri, ce se poarta, ce vi se potriveste, care sunt cele mai bune oferte si cei mai calitativi furnizori. In plus, tu vei avea mai mult timp pentru tine, iar toata grija pentru organizare o poti lasa in seama organizatorului.

Organizare nunta pe cont propriu

Varianta aceasta de organizare presupune ca nunta sa fie organizata de tine si perechea ta de la A la Z. Daca iti doresti sa detii controlul absolut asupra organizarii si te incanta ideea sa parcurgi tu etapele frumoase ale nuntii, atunci organizarea nuntii va purta semnatura ta.

Acestea sunt doar o mica parte din avantajele celor doua optiuni in materie de organizare a nuntii. Nu ne oprim aici :).

Cum sa iti planifici nunta pas cu pas?

Ai decis ca vrei sa iti organizezi nunta pe cont propriu. Nu-i asa ca ai multe intrebari? Este firesc. Cu totii trecem prin asta pentru ca vrem sa ne organizam nunta ca la carte, fara sa omitem vreo etapa.

Ca sa ne asiguram ca pregatesti nunta intr-un mod organizat, iti prezentam principalele etape pe care le ai de parcurs:

1. Alege data nuntii

Fara acest detaliu important nu poti organiza nunta. Gandeste-te ca toti furnizorii vor avea nevoie sa stie pentru cand le soliciti disponibilitatea.

2. Alege restaurantul

In acest caz te poti ghida dupa ceea ce iti place, dupa recomandari sau dupa bugetul pe care vrei sa il aloci pentru locatie. 

3. Stabileste bugetul de nunta

Ok. De cati bani dispui? In functie de raspunsul la aceasta intrebare vei stii exact catre ce furnizori sa te orientezi. Discuta in prealabil si cum familia si vezi daca poti obtine un mic ajutor financiar din acea directie :D.

4. Ocupa-te de muzica

Muzica este unul dintre elementele care transforma nunta intr-o experienta minunata, de ne uitat. Ca sa te asiguri ca toti invitatii se simt bine, alege un playlist sau o formatie care sa cante melodii variante si pe toate gusturile (si varstele).

5. Alege fotograful si videograful

Pentru amintiri la care te intorci mereu cu drag, fotografiile si filmarile de la nunta sunt esentiale. Alege acesti doi furnizori cu mare atentie ca sa te asiguri ca amintirile vor fi de calitate si ca vor fi surprinse cele mai frumoase momente ale nuntii.

6. Stabileste care va fi decorul

In decorul de la nunta se incadreaza mai multe elemente din interiorul sau exteriorul localului. Le poti asorta in functie de sezon, tematica, nuante preferate sau orice ti se pare inspirat.

7. Comanda/concepe invitatiile de nunta

Pune-ti creativitatea la incercare si realizeaza cele mai frumoase invitatii pentru nunta ta. Poti alege din diverse cataloage puse la dispozitie de furnizori sau poti veni chiar tu cu idei pentru modele personalizate (daca ai o tematica sau anumite preferinte in materie de design sau culori)

8. Alege un serviciu de divertisment

Pentru o nunta de succes este important ca invitatii sa se simta bine, alaturi de tine si perechea ta. In acest sens, poti opta pentru un serviciu de cabina foto care include mai multe avantaje: poze, marturii, distractie, amintiri lasate intr-un guestbook.

Reteta pentru organizarea eficienta a nuntii

Noi credem foarte mult in planificarea calculata. Mai exact, ne place sa ne stabilim un plan pe care il aranjam pe etape si apoi trecem la treaba.

La fel este valabil si pentru organizarea nuntii. Daca stii ce ai de facut si in cat timp este recomandat sa te ocupi de anumite aspecte, atunci intregul proces de organizare devine placut.

Stres? Nici vorba! Totul tine de modul in care te organizezi si cum iti imparti etapele de planificare. Aloca un anumit timp pentru fiecare etapa in parte si la final vei vedea cat de mult te ajuta.

Respecta planul pe care l-ai conceput si atunci vei observa ca organizarea nuntii devine mai simpla de cat credeai.

Bugetul pentru nunta. Cum il gestionezi eficient?

Fara indoiala ti-ai pus intrebarea aceasta pana acum.

Bugetul de nunta depinde de mai multi factori, printre care se numara:

– amplitudinea nuntii

– sumele pe care le poti investi pentru fiecare furnizor

– sprijinul financiar din partea apropiatilor

– negocierea cu furnizorii

– numarul de invitati

Luand acestea in considerare, este recomandat sa porti o discutie cu jumatatea ta si cu familia despre cele de mai sus. Astfel, vei afla unde te plasezi din punct de vedere financiar si care este suma pe care o poti investi.

Mai departe, o idee buna ar fi sa incepi sa iti notezi toate sumele pe care le bugetezi la inceput, precum si sumele la care ai ajuns in final. Astfel vei gestiona mai mult mai bine banii.

De asemenea, consideram ca ar fi util sa iti notezi sumele pe care ai inceput sa le achiti (avansul) si care este restul de plata pentru toti furnizorii. Avantajul este ca nu vei uita de sumele pe care le vei avea de achitat mai tarziu.

Daca tii si evidenta furnizorilor pentru fiecare serviciu in parte, atunci te-ar ajuta si mai mult. O sa stii cine este responsabil pentru un anume serviciu si cu cine vei tine legatura pentru pregatiri.

Ca sa pui toate acestea in practica, avem placerea sa te anuntam ca am elaborat un fisier de gestionare a bugetului pentru nunta.

O lista de 5 resurse gratuite pentru organizarea nuntii

In procesul de organizare a nuntii, orice idee din exterior este mai mult decat bine venita. Fie ca vorbim despre sfaturi oferite de  familie sau prieteni, fie ca ne referim la resurse din mediul online, toate iti pot usura “munca”.

Noi vrem sa iti oferim 5 resurse gratuite din online care speram sa te inspire si sa te ajute cu idei inedite de organizare.

Cu toate acestea, nu uita de propria ta creativitate. Nunta trebuie sa iti poarte semnatura si sa te reprezinte in totalitate :).

Speram ca te vor ajuta sa gasesti ideile de care ai nevoie pentru a transforma organizarea nuntii intr-o activitate placuta si distractiva.

Sfaturi despre cum sa alegi fotograful

Cel mai probabil stii ca fotograful joaca un rol esential in ziua nuntii. Acesta iti va fi alaturi de dimineata, pana la finalul petrecerii de la local. 

Ca atare, este bine sa ai o atentie sporita atunci cand esti in cautarea unui fotograf. Fotografiile de la nunta se realizeaza doar o singura data si merita sa fie calitative. Mai mult, este de preferat ca toti cei dragi sa apara in pozele de la nunta. 

Ceea ce vrem sa transmitem este ca o comunicare constanta cu fotograful va ajuta la un rezultat final calitativ si pe gustul tuturor.

Te sfatuim sa ii transmiti ce asteptari ai de la el, sa ii povestesti putin despre povestea voastra si sa te asiguri ca este o persoana in care poti avea incredere.

Un studiu in prealabil a portofoliilor ar ajuta ca sa iti faci o idee de stilul fotografilor. Asa vei realiza care este varianta potrivita pentru nunta ta. 

Daca vei tine cont de sfaturile si recomandarile acestea, vei avea parte de o experienta si mai placuta in comunicarea cu fotograful :).

Dansul mirilor – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari

Din experienta noastra cu mirii, aceasta etapa pare sa fie destul de emotionanta si stresanta. Cu toate acestea, exista metode prin care experienta cu dansul mirilor poate sa devina placuta si de ce nu, distractiva.

Secretul principal este sa incepeti repetitiile din timp. 

Noi recomandam sa cauti un instructor si sa incepi repetitiile cu o luna sau chiar doua inainte de eveniment. Daca urmezi acest sfat, vei avea timp suficient pentru orice tip de coregrafie (simpla sau mai complexa).

In ceea ce priveste stilul de dans, aici ai o paleta larga din care poti alege. Daca esti o persoana care prefera genurile clasice, poti alege vals, blues, tango, etc.

In cazul in care ai sangre caliente ? si esti o fire dinamica, atunci in mod cert ti se potrivesc stilurile latino – salsa, bachata, rock’n roll, etc.

Durata dansului ar fi indicat sa nu depaseasca 3 minute. Cu cat dansul este mai lung, cu atat ai nevoie de mai multe ore de repetitii si poti risca sa se plictiseasca invitatii (no offence!).

Daca te intrebi cum ramane cu rochia de mireasa la dansul mirilor, aici parerile sunt impartite.

Sunt mirese care prefera sa se schimbe intr-o alta rochita pentru dansul mirilor. Daca au o coregrafie spectaculoasa si rochia de mireasa nu le permite sa execute anumite miscari, atunci aleg sa schimbe vestimentatia.

Pe de alta parte, exista miresele care nu vor sub nicio forma sa renunte la rochia de mireasa si aleg sa o poarte inclusiv la dansul mirilor. 

Indiferent de alegerile pe care le faci pentru momentul de dans de la nunta, important este sa existe relaxare, emotie constructiva si increde in sine si in partenerul …de viata si de dans ?❤️.

Spor la repetitii!

Cum sa distrezi invitatii la nunta?

Unul dintre cele mai importante elemente care completeaza o nunta reusita este factorul distractiv.

Oamenii onoreaza invitatia la o nunta din 2 motive: sa fie alaturi de tinerii care se casatoresc si sa se distreze.

Pentru asta, este recomandat sa cauti diverse surse care sa ii tina ocupati pe tot parcursul serii. Pe langa partea de dans, mancarea si bautura, este bine ca invitatii sa se bucure si de alte surse de buna dispozitie.

Noi am conceput o lista cu 7 idei de distractie care speram sa te inspire in alegerea pentru nunta ta:

1. Tematica pentru nunta: transforma nunta intr-o poveste sau intoarce-te intr-o alta perioada din trecut si roaga-i pe invitati sa se accesorizeze cu un element specific tematicii.

2. Muzica live: o trupa care sa cante cele mai frumoase si cunoscute piese ale momentului sau evergreen-uri pe gustul tuturor

3. Fantana de ciocolata: credem ca alte cuvinte ar fi de prisos ?.

4. Lectia de dans: o pereche sau o trupa de dansatori poate sa ofere un show de nota 10 la nunta voastra.

5. Magie: poti contracta un magician ca sa ii lase cu gurile cascate pe invitati. Totusi, te sfatuim sa faci in asa fel incat sa nu dispari de la nunta ta ?.

6. Guestbook-ul (cartea de oaspeti): daca vei avea cabina foto la nunta, ii poti ruga pe invitati sa printeze o poza extra si pentru tine. Poza o vor lipi in guestbook si vor scrie un mesaj dragut alaturi.

7. Fotografie la minut: pentru poze facute pe banda rulanta, hohote de ras si amintiri de neuitat, poti sa apelezi la serviciul de cabina foto. Asa cum am mentinat mai sus, merge foarte bine cu ideea nr. 6.